אמניות/ים משתתפות/ים: טל אמיתי, אבישי אייל, ציבי גבע, אחלאם ג'ומעה, גורדון, שריף ואכד, דוד וקשטיין, יעקב חפץ, סימה מאיר, מרב סודאי, דניאל רוזין, דוד ריב, דינה שנהב
אמניות/ים משתתפות/ים: טל אמיתי, אבישי אייל, ציבי גבע, אחלאם ג'ומעה, גורדון, שריף ואכד, דוד וקשטיין, יעקב חפץ, סימה מאיר, מרב סודאי, דניאל רוזין, דוד ריב, דינה שנהב
תחושת ההתרסקות והשבר בהגדרת הזהות הישראלית משתקפת בעבודתם של אמנים ישראלים עכשוויים, העוסקים בדימויים טעונים ובתכנים אקטואליים. האמנים בחרו לבטא את התכנים הטעונים של ההווה, באמצעות דיאלוג עם טכניקה עתיקת יומין – הפסיפס. זו תופעה מעניינת במיוחד בשל הניגוד שבין המסרים העכשוויים ל"שפה" הישנה.
תערוכה זו באה לבחון את הצורך של אמנים בישראל להגדיר מחדש את זהותם כמרכיב של המצב הלאומי, להציג בעבודותיהם מטפורה היסטורית באמצעות שאילת אמצעים אמנותיים מהעבר ואולי גם לחתור תחת עצם האפשרות של הגדרת הזהות. נדמה, כי באמצעות הפנייה אל אמנות העבר מנסים האמנים לברר לעצמם דבר או שניים ביחס לזהותם המעורפלת.
הצורך בפנייה דווקא לטכניקת העבודה העתיקה ניתן לפירוש גם כאמצעי פסיכולוגי, המאפשר התמודדות עם מציאות מאיימת על ידי סיווגה כ"נחלת העבר". העבודות המוצגות בתערוכה עוסקות בפירוק הדימוי הפיגורטיבי למרכיביו, או בהרכבה-מחדש של השלם המפורק. הפירוק וההרכבה-מחדש מעצימים, או מחלישים, את הדימוי ובכך פותחים פתח להגדרתו באורח שונה. נדמה כי בדרך זו של שיבוש, פירוק וניסיון לאיחוי מחדש, נשאלות שאלות באשר לאופי הדימויים המתוארים, במעין בחינה מדוקדקת של תופעות לא ברורות.
בדיקות "אנליטיות" אלה מנסות לדלות מידע לא רק ביחס לאובייקטים הנצפים אלא, יותר מכל, ביחס לצופה עצמו.
השימוש העכשווי בפסיפס כאמצעי אמנותי מעניק לו "גוף", "נפח" ו"משקל", שאינם מאפיינים את מדיום הציור. אמנות הפסיפס הופכת במקרים רבים יצירה דו ממדית לתבליט, המתקיים בין הציור לפיסול. ייתכן שאימוץ מודל זה של השיבוץ וההרכבה מחדש של הפסיפס מעיד על צורך של האמן להתכתב עם תרבות אמנותית מן העבר. תרבות זו נגלית באתרי עתיקות רבים ומופיעה בתצוגות על כתלי המוזיאונים ההיסטוריים בישראל.
הארץ, הקדושה ליהודים, למוסלמים ולנוצרים, תפסה מקום מיוחד בהתפשטותה של אמנות הפסיפס הקדומה ברחבי האימפריה הרומית. כאן נמצאו יותר רצפות פסיפס מאשר בכל פרובינציה ביזאנטית אחרת.1 הפסיפס, אותו אימצו היהודים בארץ כבר מן המאה הראשונה לספירה, נמצא באתרים רבים ברחבי ישראל – בבתי כנסת, בכנסיות ובמבנים ציבוריים וכן בבתי-בד, בגתות ובבתי אמידים.
שמה הלועזי של אמנות הפסיפס – מוזאיקה – נגזר מן המילה "מוזה", אף שלמוזאיקה אין מוזה-פטרונית. במובן זה היא בת כלאיים, המתקיימת בין הציור והפיסול, חסרה תכונות מובהקות של אמנות "טהורה".
דוגמה להתמודדות עם המציאות המאיימת בכלים כמו-עתיקים נראה בעבודתו של שריף ואכד, המציג את הסכסוך הישראלי/פלשתיני דרך דימויים השאולים מפסיפס בן המאה השמינית לספירה בדרך דומה פועל גם יעקב חפץ, המרכיב את דגל ישראל מאבנים קטנות, בסגנון הפסיפס הרומי וכך גם דוד וקשטיין, המציג את דיוקנאות חבריו ממלחמת יום הכיפורים בתוך מדליוני פסיפס דקורטיביים..
לשימוש כזה בטכניקה כמו-עתיקה באמנות העכשווית, יש אופי חתרני: הצגתם של הטכניקה והדימויים העתיקים כחומר פופולארי, או אפיונם של דימויים עכשוויים מצולמים, חדשותיים, בני חלוף – כעתיקים, על-זמנים, הופך את הניצול של אמנות העבר לאקט מניפולטיבי.
לעתים שואלים האמנים דימויים או מוטיבים מהעבר ומציגים אותם בהקשר המקנה להם משמעות חדשה: דינה שנהב, המציגה באופן סכמאטי את דמותו של הבל, המוטל על האדמה ולצדו ציטוט מספר קהלת; אבישי אייל, המאזכר דרך ציור שמו של שמשון "הגיבור" את הדהודו של השם העתיק בכינויים של יחידות של צה"ל; סימה מאיר, היוצרת מרבדי אבן ובהם יצירי-כלאיים, המחברים בין טכניקת הפסיפס הקדומה ובין ביטוייה העכשוויים. 2 הפן הדקורטיבי מודגש בעבודותיהם של חלק נכבד מהאמנים המציגים בתערוכה: מרב סודאי מציגה דיוקנאות של קורבנות טרור באמצעים צבעוניים "קישוטיים", שמקורם במלאכת הרקמה. הנגדת מדיום צנוע זה עם התכנים הקשים מנשוא שאותם הוא מבקש לבטא, מדגישה את מידת האימה והאבסורד שבמציאות החיים בצל הטרור.
טל אמיתי "משיטה" סירת נייר מקופלת על גבי "נייר מחברת" מעוטר בעוד המילים עכשיו יקרה משהו מאיימות "להפוך" אותה ולהטביעה בכל רגע.
הסירה ומצעה, העשויים פוליאוריטן קשיח, "מתחזים" לנייר מחברת משובץ הלקוח מלקסיקון עולמם של ילדי בית הספר והצבעוניות התכלכלה של ריבועי הצבע, המצוירים באקריליק וטוש, מנוגדת לתחושת הסכנה העולה מן הטקסט.
גורדון מקבע עשרות אלפי ניירות מגולגלים בתוך חורים שגילף על מצע של דיקט. המקבץ הצפוף, היוצר מראית עין של "חרוזי נייר", חושף את המילה הטעונה חמלה מתוך הרקע הלבן.
אחלאם ג'ומעה משתמשת בעבודתה באריחי אמבט דקורטיביים, השכיחים בכל בית, אולם במקום דימויי-הפרחים או ציורי-הילדים, המקובלים והבנאליים, היא "מעטרת" אותם בדימויים מטרידים של כלי מלחמה.
דומה, כי עבודותיהם של האמנים המציגים בתערוכה מתארות תחושות פחד וחוסר אונים אל מול מציאות מאיימת וחסרת מוצא.
v הן מתייחסות לא רק לאספקטים האקטואליים של המציאות הישראלית הזאת, אלא גם שואלות דימויים של מוות וחורבן מאוצר הדימויים של העולם העתיק. ההקבלה בין מציאות חיינו לחרדות ולמועקות הקיומיות, שאיימו עוד בימים עברו על תושביה הקדומים של הארץ, מאפשרת מידה מסוימת של התבוננות מתוך ריחוק בבעיות ההווה: במאמר המופיע בקטלוג התערוכה אמנות הפסיפס בבתי הכנסת העתיקים בארץ ישראל מהמאה הרביעית עד המאה השביעית3 מתייחס פרופ' אשר עובדיה, אוצר התערוכה, לאספקטים הדידקטיים של הפסיפסים הקדומים. לטענתו, אופיים הדידקטי, החזותי והרעיוני, של המחזות המקראיים, שנמצאו ביצירות הפסיפס הביזאנטיות בבתי כנסת עתיקים בארץ, אפשר את הקנייתם של סיפורי מקרא נבחרים לקהל המתפללים והטמעה של מסרים מחשבתיים-רעיוניים. הסימבוליקה של אותם סיפורי מקרא נבחרים ביטאה את דרכי ההשגחה העליונה: מחילה וגאולה, מעשה של ישועה ממרום, המופיע במקום בו קצרה ידם של בני האדם מלהושיע.4 כך תוארו עקידת יצחק (בית אלפא), תיבת נוח }גרש בעבר הירדן ומופסוהסטיה (מיסיס) בקלקיליה שבאסיה הקטנה}, דוד המלך בדמות אורפיאוס (עזה מיומאס) ודניאל בגוב האריות (נערן וחורבת סוסיה). 5
העבודות בתערוכה עושות שימוש בווריאציות על טכניקת הפסיפס שתוצריה המקוריים בני קיימא. כך הן מאצילות חשיבות וקביעות לדימויים ולתכנים העכשוויים, שבהם הן עוסקות. נדמה כי אופייה הנצחי של האמנות הקדומה מעיד בהקשרים האקטואליים על חרדתם של האמנים מפני הפיכת האירועים החדשותיים המציפים אותם, לנצחיים.
הרחקת העדות אל העולם העתיק יכולה להתפרש, במישור האישי, גם כניסיונם של האמנים לבחון באור אירוני את הנרטיב הציוני מול הדימויים הארכיאולוגיים, שהיו לו אסמכתא מאשררת, בעבר.